Thewitkapel

Postkaart van rond 1910 met de Thewitkapel

De Thewitkapel werd gebouwd door de familie Missoul in 1892. Waarschijnlijk werd ze oorspronkelijk gebouwd om hagelstormen en onweer te vermijden. Ze is gelegen op het punt waar de Thewitstraat en de Jeuksestraat (de vroegere Bronstraat) elkaar kruisen. De naam Bronstraat, kwam voort uit het feit dat er op die plaats verschillende bronnen lagen.

De bouwstijl is Gotisch en ze werd vervaardigd uit zelfgemaakte veldstenen en blauwe steen. Een steen boven de deur vermeldt het jaartal 1892. Het zadeldak is gemaakt in kunstleien en draagt een ijzeren kruis. Twee steunberen flankeren de voorgevel.

Thewitkapel in Borlo

Eind jaren ‘80 werd ze gerestaureerd door de mensen van de buurt. De kapel werd ingevoegd door Clement Dendas en het altaar werd hersteld door Paul Himeleers. Een schrijnwerker herstelde de deur. Het dak werd gemaakt door Karel Alen op kosten van de schoonvader van de ingeweken weduwnaar.

In 2001 werd de kapel opnieuw gerestaureerd. De altaren werden geverfd door het gemeentepersoneel en de beelden door Maria Smolders. Buiten oude postkaarten is er weinig documentatie over de kapel in haar vroegere glorie. Wel is geweten dat ze ooit werd geschilderd door Stefan Onckelinx.

Nu verzorgen vrijwilligers van de parochie het onderhoud ervan.

De kapel is opgedragen aan Madonna De La Pieta (moeder van de lijdende vrouwen), H. Donatus (God van donder en bliksem) en H. Benedictus (God van de jeugd, het heelal en Europa). Deze beelden vinden wij dan ook in het interieur terug.

In de maand mei wordt de rozenkrans aan dit kapelletje gebeden.

Vroeger werd de jaarlijkse sacramentsprocessie opgeluisterd door de toenmalige fanfare “Hoop in de toekomst”, waarbij geestelijke taferelen werden uitgebeeld door de schooljeugd.

Meer informatie over deze en alle andere kapellen van de gemeente Gingelom kan U in onze publicatie ‘Kapelletjes langs ’s Heeren wegen te Gingelom‘ terugvinden. Deze uitgave is verkrijgbaar via het secretariaat of in de bibliotheek van Gingelom.