Kapel aan Kamerijck

Kapel aan Kamerijck

In de schaduw van de indrukwekkende vierkantshoeve ‘Kamerijck’  treffen we onder een grote treurwilg een eenvoudige niskapel aan. Anders dan deze historische locatie doet vermoeden is dit kapelletje van recente oorsprong. Ze is opgetrokken uit enkele recuperatieblokken van maaskalksteen, heeft een basis van 70 cm. op 50 cm. en  is ongeveer 1,80 m. hoog. Een oneffen natuursteen op de sokkel biedt de mogelijkheid om een klein offer te brengen.

Of er een achterliggende reden was voor de bouw van dit niskapelletje hebben we niet kunnen achterhalen. We gaan ervan uit dat het werd geplaatst tijdens een vrome bui van de toenmalige bewoners. Een ingekrast jaartal geeft aan dat het werd gebouwd in 1962.

In de nis treffen we een beeldje uit kunststof aan van ‘Maria van de Rozen’ (Madonna delle Rose).

Enig opzoekingswerk leert ons dat op 29 september 1961, op het feest van aartsengel Michaël in het  klein dorpje San Damiano in het noorden van Italië een 52-jarige stervende huismoeder, Rosa Quattrini-Buzzini genaamd, onverwachts bij haar thuis genezen werd door een jonge passante. In het daaropvolgende jaar, terwijl Rosa op bedevaart was, maakte deze onbekende bezoekster zich aan haar bekend als ‘Maria, Moeder  van de vertroosting en van de zwaar beproefden’. Pas twee jaar later verschijnt de Heilige Maagd voor het eerst aan Rosa in haar tuin en geeft haar een eerste boodschap die zij aan de wereld moet bekendmaken. De veelvuldige verschijningen van ‘Maria van de Rozen’ die daarna plaatsgrijpen blijven duren tot aan Rosa’s dood in 1981. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat deze verschijningen te San Damiano tot op heden (nog) niet erkend zijn.

De data waarop de verschijningen plaatshadden sterken onze hypothese dat er oorspronkelijk in deze kleine niskapel van Kamerijck een ander heiligenbeeld moet hebben gestaan, want bij de bouw in 1962 kende ‘Maria van de Rozen’ in onze contreien nog onvoldoende vermaardheid. Het klinkt ons bekend in de oren dat bij het verdwijnen van het ene beeld er steeds een ander beeld opduikt om de kapel niet ‘wezenloos’ achter te laten …

Meer informatie over deze en alle andere kapellen van de gemeente Gingelom kan U in onze publicatie ‘Kapelletjes langs ’s Heeren wegen te Gingelom‘ terugvinden. Deze uitgave is verkrijgbaar via het secretariaat of in de bibliotheek van Gingelom.