De kapel in de Sint-Truidenstraat

In de Sint-Truidenstraat ter hoogte van de veldweg richting Niel, vinden we op een kleine heuvel een toegankelijke kapel. Ze is geflankeerd door een viertal berken, en ligt wat hoger dan het straatniveau.

Kapel in de Sint-Truidenstraat

Deze kapel werd gebouwd in 1901, in opdracht van Eudoxie de Hasque, weduwe van apotheker Victor Peeters, uit dank voor de genezing van de typhus waaraan haar dochtertje Alice leed en omdat haar ander dochtertje Mariette ervan gespaard bleef.

Deze kleine kapel is toegankelijk na vraag van de sleutel. Ze is gebouwd in witgeverfde veldoven baksteen uit de streek, volgens rechthoekig grondplan (2.50 m x 3.00 m). Er is centraal in de voorgevel een houten deur met offerblok en de zijgevels hebben telkens één klein raam. De ramen hebben een dorpel in blauwe steen, we zien bakstenen boogjes boven de ramen en de deur. Het zadeldak in kunstleien is aan straatzijde voorzien van een ijzeren kruis.

Het gebouwtje verkeert in goede staat en wordt jaarlijks onderhouden. Het werd voor het laatst geschilderd in 2005, en kreeg een nieuw dak in de jaren ‘80 van de vorige eeuw.

Het interieur is bepleisterd en geschilderd. In de kapel staat een witgeverfd houten altaar waarop we de beelden terugvinden van het H. Hart van Jezus, St.-Antonius, O. L. Vrouw van Lourdes en de H. Theresia van Lisieux.

Meer informatie over deze en alle andere kapellen van de gemeente Gingelom kan U in onze publicatie ‘Kapelletjes langs ’s Heeren wegen te Gingelom‘ terugvinden. Deze uitgave is verkrijgbaar via het secretariaat of in de bibliotheek van Gingelom.