Monument Albert Brel

In de Montenakenstraat, ter hoogte van huisnummer 12, staat een herdenkingskruis ter ere van Albert Brel.

Onderluitenant-vliegenier Albert Brel wordt geboren te Sint-Lambrechts-Woluwe op 18 juli 1916. Op 4 september 1939 wordt hij gevechtspiloot bij het 5e Escadrille ‘Aigle Bleu’ (5/III/2 Aé). Albert vliegt met een jachtvliegtuig type ‘Fairey Fox VI R’ (tweedekker, met serienummer AF-6093, O-111).
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1940, wordt hij voor een eerste oorlogsopdracht uitgezonden. Hij voert een peloton van drie vliegtuigen aan, waarvan ook sergeant-vlieger Legros en Godefroid deel van uitmaken.

Samen moeten ze de vijand het luchtruim ontzeggen ter hoogte van Tongeren, maar binnen het uur na het opstijgen, raken ze in een luchtgevecht betrokken.

Albert Brel raakt van zijn eenheid afgezonderd en krijgt in zijn eentje af te rekenen met een drietal jagende Messerschmitt Bf-109’s. Na een luchtgevecht boven Montenaken wordt zijn toestel geraakt. Hij probeert zich in veiligheid te brengen met zijn parachute. Het verhaal doet de ronde dat de Duitste jagers de afdalende piloot onder vuur hebben genomen. Meerdere kogelgaten in het witte zeil van zijn parachute lijken
dit te bevestigen. Albert stort in volle vaart naar beneden. Zijn vliegtuig komt wat verderop neer, net ten zuiden van de spoorlijn Brussel-Luik, in de nabijheid van het station van Gingelom.

De toenmalige burgemeester schreef hierover : ‘Na enkele ogenblikken daalde het Belgisch vliegtuig, de inzittende vliegenier luitenant-vlieger Brel kwam bij middel van zijn valscherm neer, maar deze ook beschadigd zijnde is luitenant-vlieger Brel verpletterd gevonden in de tuin achter het huis nr. 4 op de Statiestraat alhier, het vliegtuig is dan enige honderd meter verder aan de statie van Gingelom langs de spoorweglijn Luik-Brussel neergestort.’

Het levenloze lichaam van de piloot werd naar het dodenhuisje van het kerkhof van Montenaken overgebracht alwaar het Belgische leger het nog dezelfde avond heeft opgehaald.