In de Statiestraat, langs de veldweg richting ‘Ganzegat’, vinden we een mooie kapel toegewijd aan O. L. Vrouw van Lourdes. Deze kapel werd in 1877 eenzaam in het veld gebouwd op een rechthoekig grondplan (4,25 m x 3,60 m) met driezijdige sluiting (1,85 m x 2,05 m x 1,85 m). De gevelsteen boven de deur leert ons dat ze werd gemaakt in opdracht van Gust de Marneffe en Rosa Pollenus.
Ze is gebouwd in ter plaatse gebakken baksteen met 6 hoeklisenen en verfraaid met een laag uitstekende koppen van bakstenen onder een overstekende strekse laag. De voorgevel bevat een dubbele deur met halfrond bovenlicht en is volledig in kalksteen omlijst. Erboven vinden we een klein halfrond raampje met een ontlastingsboog in baksteen en lekdrempel in kalksteen. Onderaan beschermt een gecementeerde plint de kapel enigzins tegen opspattend regenwater en opstijgend vocht. Dak en dakgoten zijn rond 2010 vernieuwd.
We betreden de kapel via een trap met 4 hardstenen treden. Binnenin werd een heuse grot van Lourdes nagebootst met inbegrip van een beeldje van Bernadette Soubirous opkijkend naar het beeld van O. L. Vrouw van Lourdes. Kenmerkend voor O. L. Vrouw van Lourdes is dat ze een wit kleed draagt met witte sluier, een blauwe gordel en een gele roos op elke voet. Amper negentien jaar vóór de bouw van deze kapel verscheen in de grot van de rots van Massabielle, nabij Lourdes aan de voet van de Pyreneeën, tussen 11 februari en 16 juli 1858 de maagd Maria liefst 18 keer aan de jonge Bernadette Soubirous. Mgr. Laurence, bisschop van Tarbes, erkende in naam van de Kerk op 18 januari 1862 de echtheid van de verschijningen.
Een oude bidstoel en acht recent aangekochte oude kerkstoelen, ter vervanging van de vorige, maken het mogelijk om in alle rust te kunnen genieten van dit mooie bouwwerk in silexsteen. Van de zinnebeeldige duif, fraai geschilderd in het hemelsblauwe plafond, gaat een stralenbundel uit hetgeen symbolisch de Heilige Geest voorstelt.
Dat deze mooi onderhouden kapel regelmatig bezocht wordt blijkt uit de brandende kaarsjes voor het altaar. Deze kapel wordt dan ook overdag opengesteld, doch een waakzaam oog van de nabijwonende bezielers is ook hier ten zeerste aangewezen.
Het eeuwfeest van de verschijningen te Lourdes is in 1958 te Niel niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ook in dat jaar was het 25 jaar geleden dat de verschijningen in Banneux plaatsvonden. terwijl 26 jaar eerder de verschijningen in Beauraing werden opgetekend. De Mariadevotie kende toen topjaren. Een driedaagse ‘ kaarskensprocessie ‘ doorheen alle straten van Niel, tot zelfs de nabijgelegen modderige veldwegen toe, was hier het hoogtepunt van de herdenking van deze Mariaverschijningen. Een getuigenis vertelt hoe verscheidene onvoorzichtige kaarsdragers lijdzaam moesten toezien hoe het kartonnen omhulsel van hun kaars, met tekst over de te zingen liederen, in vlammen opging ten gevolge van het lange af te leggen traject en de soms moeilijk begaanbare wegen.
In het kader van deze gebeurtenis werden te Niel in het jubileumjaar massaal kapelletjes ter ere van O. L. Vrouw verkocht. Omzeggens elk huis in Niel had wel ergens een plaatsje vrijgemaakt om hun eigen kapelletje in de mariale wit-blauwe kleuren te koesteren. Nu, 50 jaar na de vrome festiviteiten van weleer, vinden we deze alomgekende kapelletjes nog steeds in het huidige straatbeeld terug.
Indien het weer het toelaat gaat er op een donderdagavond in de maand mei een openluchtmis door aan deze kapel. Ook aan de 2 andere kapellen in Niel vindt er traditiegetrouw op een donderdagavond in mei een mis plaats.
Meer informatie over deze en alle andere kapellen van de gemeente Gingelom kan U in onze publicatie ‘Kapelletjes langs ’s Heeren wegen te Gingelom‘ terugvinden. Deze uitgave is verkrijgbaar via het secretariaat of in de bibliotheek van Gingelom.