Veldkapel in de Kerkomstraat

Dit veldkapelletje is opgetrokken op een uiterst charmante plaats aan het ‘verdwenen’ kruispunt van de Kerkomstraat en een vroegere holle weg (‘Luitstraet’). Het gedeelte van deze holle weg richting Borlo, vanaf de kapel tot aan de Mielenstraat, is een mooi toegankelijk wandelpad. Het kapelletje werd rond 1930 gebouwd door de eigenaars van het nabijgelegen bosje, namelijk de familie Fransen, woonachtig ‘In den Blauwe Hond’ te Sint-Truiden, uit devotie voor O. L. Vrouw en om de zegen van Maria af te smeken.

Veldkapel in de Kerkomstraat

Op een rood geverfde betonnen voet staat een uit betonblokken gecementeerde witte zuil met schijnvoegen waarop een rood geverfde betonnen nis prijkt. Vóór het bouwwerkje lijkt een met kasseistenen afgeboord perkje bedolven te geraken onder een wildgroei van gras. Ook een verdwaalde populier naast de kapel lijkt één der grillen van Moeder Natuur te zijn.

In de nis, veilig achter traliewerk en glas,  vinden we een beeld van een gekroonde O. L. Vrouw met Kind waarbij de compositie met Vlaamse Leeuw ons doet denken aan het beeld in de kapel van O. L. Vrouw van Bijstand te Buvingen.

Meer informatie over deze en alle andere kapellen van de gemeente Gingelom kan U in onze publicatie ‘Kapelletjes langs ’s Heeren wegen te Gingelom‘ terugvinden. Deze uitgave is verkrijgbaar via het secretariaat of in de bibliotheek van Gingelom.